Hier vind je in de Benelux geld voor je startup

Peak Capital heeft een nieuwe versie gepubliceerd van zijn overzicht van venture capital-investeerders. Dit keer inclusief België en Luxemburg. 

Al in 2015 publiceerde Peak Capital zijn eerste overzicht van investeerders waar je met je startup kunt aankloppen voor een investering. De investeerder achter onder meer United Wardrobe, de eerdere startup van de week Happyprinting en Catawiki, wil met het overzicht een bijdrage leveren aan het transparanter maken van de wereld van venture capital, zegt Peak-medeoprichter Johan van Mil. “Er wordt veel over geschreven, maar het is een heel gesloten wereld. Meer transparantie is beter voor oprichters, maar ook voor de markt als geheel.” 

Meer kennis en transparantie zorgt er volgens Van Mil voor dat ondernemers minder tijd kwijt zijn aan het vinden van investeerders en het uitzoeken hoe de markt in elkaar zit. Zo kunnen zij meer kostbare tijd spenderen aan het opzetten en runnen van hun bedrijf. “Zelf doen we dat door zo duidelijk mogelijk te communiceren over ons investeringsproces. Hoe lang duurt bijvoorbeeld zoiets? Ook houden we open office-uren. Alles om benaderbaar te zijn, zodat bedrijven gemakkelijker geld kunnen ophalen.” 

Selectiever

In de recentere versie van de market map zien we dat er onderscheid is gemaakt tussen geldschieters die zich richten op seedearly stage en later stage. Een handige verdeling die uiteenloopt van bedragen van ongeveer een ton tot een paar miljoen euro per investering. 

Het overzicht is nu iets minder vol, door het weglaten van acceleratorscorporate-investeerders en alternatieve financieringsbronnen zoals crowdsourcing. Maar ook door het weglaten van fondsen die al een tijdje geen nieuwe investeringen meer doen. Of fondsen die een nieuwe fonds aan het ophalen zijn, maar in de tussentijd geen nieuwe investeringen doen. 

België en Luxemburg

Daarnaast zijn België en Luxemburg toegevoegd. De reden hiervoor is dat Peak Capital onlangs geld stak in StoryChief, een startup uit Gent die afgelopen oktober een investering van 100.000 euro won in een startup-wedstrijd (Fundathon) van Peak, dat een paar maanden later nog eens een miljoen euro investeerde in de Vlaamse content-disruptors. Daarvoor investeerde Peak al geld in de eveneens Belgische startup Radionomy. “We kennen deze markt goed”, zegt Van Mil, “en we kijken daar naar meer deals”.

Bron: https://www.sprout.nl/artikel/startups/hier-vind-je-de-benelux-vc-geld-voor-je-tech-startup