Wat zijn dé videomarketingtrends in 2020?

Trend 1: Het merk in je animatie of video

Als je als contentmarketeer nog geen video of animatie hebt laten maken of zelfs nog helemaal niet met animatie of video bezig bent, dan doe je misschien toch iets niet goed. De zichtbaarheid van jouw merk in de vorm van videocontent is tegenwoordig cruciaal. We leven in een social media tijdperk en het belangrijkste doel blijft natuurlijk: marketing moet opvallen én iets opleveren. Maar dan moet je doelgroep wel weten wie je bent en waar je voor staat. Het laten maken van een animatie of video biedt hiervoor uitkomst. Ook moet je merk herkend worden. Soms letterlijk. Soms iets minder letterlijk. Je kunt een geanimeerd logo laten maken of geanimeerde graphics en hierin je huisstijlkleuren terug laten komen. Denk ook aan het verwerken van je kernwaarden, expertise of specifieke onderwerpen in animatie of video. Het is namelijk dé vraag die merken zichzelf stellen in 2020: waar zit mijn merk in de animatie of video als ik besluit deze te laten maken? Hoe ben ik herkenbaar? Hoe straalt deze prachtige content op mijn merk af? Is ons bedrijf or organisatie te herkennen als ik een animatie laat maken en deze toon aan mijn doelgroep?

animatie laten maken

Trend 2: Ultrakorte videocontent

Het grote voordeel van het laten maken van zeer korte animaties of video’s is dat je een constante stroom aan behapbare informatie kunt verspreiden, zonder dat het overweldigend wordt voor de kijkers. Natuurlijk is een iets langere animatie in veel gevallen nog steeds de beste keuze als je veel wilt vertellen in weinig tijd. Vooral als je een verhaal wilt vertellen. Maar…langer is zeker niet altijd beter. Je kunt ook in 15 of 30 seconden je verhaal in een animatie of video vertellen. Het is heel lastig, maar het kan wel! We zien de trend van extreem korte video’s, animaties en explanimations doorzetten volgend jaar. Het laten maken van ultrakorte video’s en animaties die het verhaal binnen slechts enkele seconden overbrengen is heel doeltreffend. Je smeert de kosten uit over een langere periode en je blijft continu ‘in the picture.’

Trend 3: TikTok

Je kent vast de immense populariteit van TikTok wel. Dit sociale platform is steeds groter aan het worden en gaat Instagram snel voorbij. Zeker onder tieners. TikTok is een short-video-platform. Korte video’s, animaties en muziek. De app staat er vol mee. Steeds meer bedrijven en organisaties experimenteren met TikTok content. Dit zal de komende jaren alsmaar gaan groeien. Nu kun je alleen nog adverteren via het gebruik van hashtags, maar volgend jaar komen daar meer advertentiemogelijkheden bij. Richt je je op (jonge) consumenten? Dan kun je TikTok in 2020 en de komende jaren niet meer overslaan en het kan zeker lonen om korte animaties of video’s voor dit sociale medium te laten ontwikkelen.

Trend 4: Video podcasts

Was 2019 het jaar van de podcast, 2020 is het jaar van de video podcast: de vodcast (of videocast). Het is zo simpel als het klinkt: video opnames laten maken van een podcast. Dit wordt steeds populairder om exact dezelfde redenen waarom visual radio (een camera in de studio) werkt. Mensen willen namelijk zien wat er gebeurt in de studio. De interactie en de omgeving. Wie zijn de mensen die de boodschappen inspreken? Welke emoties tonen ze? Kijkers willen zich steeds meer betrokken voelen bij wat er achter de schermen gebeurt. Bij de content en dus bij je merk.